Haasteita ja mahdollisuuksia
Ilmastonmuutos tuo laajoja ja monimutkaisia haasteita, jollaisia yhteiskunta ei ole aiemmin kohdannut. Muutoksia on hyvin vaikea ennakoida.
IPCC on raporteissaan (2018, 2021) todennut, että planeetan kantokyvyn kannalta on elintärkeää saada keskimääräinen lämpötilannousu rajattua 1,5 asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna. On erityisen haastavaa löytää ratkaisuja ilmiöön, joka edustaa ns. jaetun maan ongelmaa eli vaatii ratkaisuja koko maailman tasolla, kaikkia eri tahoja sitovasti.
Sopeutumisen haaste on, että vaikka tietäisimme, miten tehdyt hillintätoimet onnistuvat rajoittamaan kasvihuonekaasupäästöjä, emme silti pysty täysin tarkasti arvioimaan, millaisina ilmastonmuutoksen vaikutukset toteutuvat. Sopeutumisessa katsotaan kauas tulevaisuuteen, jolloin yhteiskuntakin on muuttunut siitä, millaisena sen nyt tunnemme.
Suomen ja Pirkanmaan kannalta ilmastotyössä on mahdollisuuksia kehittää hillintään muuallakin käytettäväksi sopivaa teknologiaa sekä toimia edelläkävijänä ja ilmastojohtajana. Myös sopeutuminen luo mahdollisuuksia liiketoiminnalle: ilmastonmuutos vaatii innovaatioita ja yritykset voivat tarjota uusia ratkaisuja. Esimerkiksi hulevesiratkaisujen tai ekosysteemipalveluiden kehittäminen voivat olla kansainvälisestikin vientikelpoista liiketoimintaa.
Haasteista ja ennalta-arvaamattomuudesta huolimatta sopeutuminen on tärkeää. Monet sopeutumiskeinot ovat hyödyllisiä hyvin erilaisissa skenaarioissa. Esimerkiksi viheralueiden säilyttäminen lisää kaupunkialueiden viihtyvyyttä ja ihmisten hyvinvointia jo nyt. Samalla niillä on tärkeä rooli tulevaisuuden ilmastossa viilentäjänä, hulevesien imeyttäjänä ja eliölajien turvana.
Sitran kotisivuilta löytyy lisätietoa koko Suomen ilmastotyön keinoista ja kustannuksista:
Kiertotalouden tiekartta
Ilmastonmuutoksen aiheuttamat riskit ja kustannukset Suomelle