Vesivarat ja vesihuolto
Muuttuvat sääolosuhteet aiheuttavat jo nyt haasteita vesihuollolle. Rankkasateet ja tulviminen voivat heikentää raakaveden laatua, kun taas helleaallot voivat näkyä vesivarojen vähentymisenä. Laitoksilla kovat pakkaset aiheuttavat laitteiden jäätymistä ja ukkonen, myrskytuulet tai tykkylumi voivat aiheuttaa sähkökatkoksia.
Ilmastonmuutoksen ennustetaan lisäävän erityisesti vedenlaatua heikentävien vaaratekijöiden ilmentymistä. Vuoden keskilämpötilan ennakoidaan maailmanlaajuisesti nousevan 1,8–2,9 astetta vuosisadan vaihteeseen mennessä. Muutoksen ennakoidaan olevan suurempi pohjoisessa ilmastossa. Lämpötilojen nousu myös lisää veden haihtumista maaperästä ja vesivarojen vähentymistä. Kuivuuden yleistyessä haasteet vesihuollolle lisääntyvät, kuten esim. vuosien 2018 ja 2021 hellejaksojen aikana. Vaikka keskisademäärä lisääntyy, se ei auta kuivuusongelmaan, koska sade lisääntyy eritysesti talvisin ja kesäisin sadepäivien määrä vähenee.
Pirkanmaan suurimman asukaskeskittymän läheisyydessä pohjavesialueen kemiallinen tila on tunnistettu huonoksi. Erilaiset ihmisen toiminnat, kuten maa-aineksen otto, ympäristövahingot ja ojitukset uhkaavat niin veden laatua kuin määrää. Pirkanmaan vedentuotanto nojaa vahvasti pintaveden hyödyntämiseen. Pintavedet ovat pohjavesiä riskialttiimpia vedenhankinnan riskeille. Erityyppisten vesilähteiden hyödyntäminen yhdyskunnan vedentuotannossa lisää vesihuollon toimintavarmuutta.
Pirkanmaalla on 130 vesihuoltolain mukaista vesihuoltolaitosta, joista 35 % on omaa vedentuotantoa. Alueella on reilu 30 000 kiinteistöä, jotka hankkivat vetensä kiinteistökohtaisella kaivolla. Ilmastonmuutoksen seurauksena ongelmat pahenemassa pintaveden tulviessa kaivoon tai veden loppuessa kaivoista.