Ajankohtaista

Kulttuuriympäristöt ilmastonmuutoksessa

14.7.2023

Kulttuuriympäristöasiantuntijoiden osaaminen on saatava mukaan ratkomaan ympäristössämme vaikuttavia monitahoisia kriisejä. Kulttuuriympäristö-, ilmastonmuutos- ja rakennusalan asiantuntijat tarvitsevat yhteisiä tilaisuuksia ja laskentamenetelmiä.

Lämpötilan vaihtelut, lisääntyneet sademäärät, sään ääri-ilmiöt sekä muutokset kosteusolosuhteissa ja merenpinnan nousu vaikuttavat suoraan tai välillisesti kulttuuriympäristöön. Kulttuuriympäristöjä ovat maisemat ja paikat, joissa ihmisen kädenjälki näkyy. Ne ovat vaalittuja historiallisia kohteita, mutta myös arkisia elinympäristöjä, jotka vaikuttavat suuresti siihen, miten koemme esimerkiksi muuttuvan ilmaston.

Raportti käsittelee ilmastonmuutoksen vaikutuksia, hillintää ja sopeutumista Suomen kulttuuriympäristöissä. Se pohjautuu kirjallisuuslähteisiin, valtionhallinnon strategioihin ja ohjelmiin sekä kulttuuriympäristöalan asiantuntijoiden haastatteluihin. Työn merkittävänä perustana oli Euroopan Unionin asiantuntijaryhmän raportti Strengthening Cultural Heritage Resilience for Climate Change.

Lue lisää ympäristöministeriön tiedotteesta: https://ym.fi/-/uhka-ja-mahdollisuus-kulttuuriymparistot-ilmastonmuutoksessa

Ympäristöviisas kartalla

Tarinakartasta löydät ajantasaista paikkatietoa Pirkanmaan vesistöistä ja luonnosta, matkailu- ja virkistysmahdollisuuksista, viherverkosta, rakentamisen kehittymisestä sekä pyöräilystä ja joukkoliikenteestä.

Siirry tarinakarttaan